KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HIZLI ADIMLAR
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HIZLI ADIMLAR
Kentsel dönüşümü şeffaf ve katılımcı bir anlayışla sürdüren İBB, afet riski bulunan alanlarda dönüşüm çalışmalarına devam ediyor. Dönüşüm projelerinin yürütüldüğü alanlarda iletişim ofisleri açılarak, vatandaşlar şeffaf şekilde bilgilendiriliyor. Bu kapsamda şimdiye kadar 13 ilçede kentsel dönüşüm katılım ve çözüm ofisi kuruldu.
Haberi Yazanlar:
Özgür Turan
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin en önemli sorunlarından biri olarak görülen deprem ve kentsel dönüşüm konusunda adeta bir seferberlik halinde çalışmalarına devam ediyor. İstanbul’u afetlere karşı dayanıklı bir şehir haline getirmeyi hedefleyen İBB, bir yandan 39 ilçede kentsel dönüşüm projeleri yürütürken
diğer yandan İstanbulluları kentsel dönüşüm konusunda şeffaf şekilde bilgilendirmeyi amaçlıyor.
KATILIMCI VE ŞEFFAF ANLAYIŞ BENİMSENİYOR
Kentsel dönüşümü vatandaşlarla birlikte, katılımcı bir anlayışla hayata geçirmeyi hedefleyen İBB, çalışmalar kapsamında ilk etapta kent genelinde riskli alanların tespitini gerçekleştirdi. İBB’nin kentsel dönüşüm ve deprem konusunda çalışma yürüten kurumları; Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, İmar AŞ ve KİPTAŞ’ın öncülüğünde süren çalışmalar kapsamında “20 öncelikli müdahale alanı” belirlendi. Bu alanlarda vatandaşlara şeffaf, güvenilir, hızlı ve yerinde çözüm üretmek amacıyla katılım ve çözüm ofisleri açılmaya başlandı. Şimdiye kadar İstanbul’un 13 ilçesinde iletişim ofislerini hayata geçiren İBB, bu sayede, vatandaşların bilgiye kolay şekilde erişerek, istek ve taleplerini rahatlıkla iletebilmelerini amaçlıyor.
DEPREM İLE KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRLİKTE ELE ALINIYOR
Öte yandan İBB, kent genelindeki kentsel dönüşümü hızlandırabilmek amacıyla vatandaşlardan gelen ve son yıllarda artış gösteren kentsel dönüşüm talepleri doğrultusunda geçtiğimiz yıl mart ayında Kentsel Dönüşüm Masası’nı hayata geçirdi. Kurulan bu ofislerle vatandaşların kentsel dönüşüme katılımı sağlanırken aynı zamanda katılımcılara yasal hakları konusunda bilgi veriliyor. Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Sultangazi ve Zeytinburnu’nda bulunan ofisler bünyesinde; şehir plancısı, mimar, avukat, harita mühendisi, sosyolog, inşaat mühendisi ve psikolog bulunduruyor. Deprem ve kentsel dönüşümü birlikte ele aldıklarını söyleyen İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, konu hakkında şöyle konuştu:
“Deprem ile birlikte kentte yaşayanların maruz kaldığı diğer afetlere ilişkin bir dönüşüm kaçınılmaz. Öncelikle afet öncelikli müdahale alanlarının neresi olacağını belirledik. Sonra da bu alanlarda hem mülkiyet ve çözüm ofislerimiz ile birlikte hem de bunun yanında mimari uygulama projelerimizle birlikte alana çıktık. Şu anda İstanbul genelinde 13 ayrı alanda mülkiyet ve çözüm ofislerimiz faaliyetlerine devam ediyor. Buralarda İstanbullulara deprem karşısında maruz kalabilecekleri tehlikeleri anlatıyoruz, hem de bir taraftan uygulamayı düşündüğümüz projeleri, kentlilerin de beklentileri kayda alarak, projelendirmeye çalışıyoruz. Şu anda üç ayrı yerde projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca bu yılın temmuz ayında da dört farklı yerde çalışmalara başladık. Buradaki öne çıkan görevimiz; afet riskinden en çok etkilenecek bölgeleri tespit etmek ve tespit sonucunda çalışmalara başlamak. 2021 sonuna kadar projelendirmeyi hedeflediğimiz 16 yer daha var. Aslında biz, bugüne kadar yapılmamış olan gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımıza sahadan örnek vermek gerekirse; Şirinevler’deki ofisimiz üzerinden halkımızın beklentilerini topluyoruz. Bölge çok yoğun ve imar planlarının üzerinde bir yapılaşma var. Burası aynı zamanda mevcut kentsel dönüşüm anlayışıyla düzgün bir şekilde düzenlemeyecek bir alan.”