CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ALİ ÖZTUNÇ: “PARİS ANLAŞMASI MECLİS’E GELECEK Mİ?”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ALİ ÖZTUNÇ: “PARİS ANLAŞMASI MECLİS’E GELECEK Mİ?”

CHP’DEN ‘YEŞİL MUTABAKAT’ SORULARI; “PARİS ANLAŞMASI MECLİS’E GELECEK Mİ?”

AB, Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı (European Green Deal) ile önümüzdeki 10-30 yıl aralığında kademeli olarak karbon salınımı sıfıra indirerek, pek çok alanda ‘karbonsuz ekonomi’ modelini hayata geçirip ticareti yeniden şekillendirirken, bu durumun Türkiye’de nasıl karşılık bulacağı merak ediliyor. Hayati öneme sahip konuya dair iktidar cephesinde yaprak kımıldamazken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç cevapsız sorulara TBMM çatısı altında yanıt aradı.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, konuya dair Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı;

“2030 DA YÜZDE 50 AZALMA, 2050’DE SIFIR KARBON SALINIMI”

“Avrupa Birliği, Aralık 2019’da AB Komisyonu tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı (European Green Deal) ile 2030’a kadar karbon salınımını yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı hedefliyor.”

“KRİTİK ÖNEME SAHİP”

“Yeşil Mutabakat adı verilen bu yeni büyüme stratejisi, sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye “karbonsuz bir ekonomi” modeli getirirken, ticareti de yeniden şekillendirmeyi hedeflemektedir. 2030 ve 2050 iklim hedeflerine ulaşabilmek için enerji sisteminin karbondan daha fazla arındırılması kritik bir öneme sahiptir. “

“TÜRKİYE’DE NASIL KARŞILIK BULDUĞU CEVAPSIZ”

AB’nin bu süreçteki öncelikleri; çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması, sanayide inovasyonun desteklenmesi, özel ve toplu taşıma sektörlerinde ulaşımın temiz, ucuz ve sağlıklı alternatifler ile sunulması, enerji sektörünün karbonsuzlaşması ve yüzde yüz yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, binaların enerji verimli hale getirilmesi olarak sıralanıyor. Mutabakat çerçevesinde “karbon sınır vergisi- sınırda karbon düzenlemesi- SKD” uygulanması planlanmaktadır. Avrupa Komisyonu Yeşil Mutabakat Çağrısının Türkiye’de nasıl karşılık bulduğu sorularının cevap bulması gerekmektedir.

Öztunç’un mevcut duruma istinaden Bakan Kurum’dan kamuoyu adına yanıt beklediği sorular ise şu şekilde oldu;

1-Avrupa Yeşil Mutabakat stratejisine göre AB, bundan böyle başka ülkelerle yapacağı serbest ticaret anlaşması gibi anlaşmalar için aday ülkenin Paris Anlaşması’nı “onaylama ve etkin bir şekilde uygulaması” ön şartını getireceğinden, Paris Anlaşması’nı TBMM de onaylayacak mısınız?

2-Avrupa Birliğine aday ülkeler içerisinde olduğumuz gerçeği ile gelecek nesillere karbondan arınmış iklim ve çevre önlemleri, emisyonlarda ek azaltımlar için gerekli standartları ve mevzuatı bugünden hazırlama konusunda atılacak adımlar nelerdir?

3-Türkiye’deki firmaların büyük bir kısmı Avrupa Birliğine üye ülkelere ihracat yapmaktadır. Türk Şirketlerinin Yeşil mutabakat çağrısına uyumu hangi kuruluşlar veya ajanslar tarafından gerçekleştirilecektir? Genel kriterlere uyumu konusunda ortaya çıkan maliyetleri karşılama noktasında hangi çalışmalar yapılmaktadır?

4-Perakende sektörü yanı sıra, lojistik, dağıtım ve ulaşımdan kaynaklanan CO2 emisyonları önemli bir yer tutmaktadır. Komisyon’un 2030 itibarıyla her türlü ambalaj ve paketlemenin biyolojik olarak çözünür ve bitki bazlı plastik yoluyla sağlanması yönünde uygulamaları açısından Türkiye’de hangi hazırlık çalışmaları yapılmaktadır?

5-Üretimde karbonsuzlaşma süreci ile birlikte güçlenecek teknoloji ve finans sektöründe, yeşil teknoloji yatırımları ve sürdürülebilir finansman modelleri önem kazanacağından Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri konusunda ne gibi çalışmalar yapılmakta ve ne kadarlık bütçe ayrılmıştır?

6-Tarladan Sofraya stratejisi ile döngüsel bir ekonomiye ulaşılması hedeflendiğinden, özellikle tarım, gıda ve perakende sektöründe sürdürülebilir gıda tüketimini, uygun fiyatlı ve herkes tarafından kolayca erişilebilen sağlıklı gıdayı teşvik etmek amacıyla nasıl çalışmalar yapılmaktadır?

7-Tarladan sofraya stratejisi ile gıda kaynağı, besin değeri, çevresel ayak izi gibi dijital bilgilerin tüketiciye verilmesi konularında çalışmalarınız var mıdır?

8-Tarladan Sofraya Stratejisi ile özellikle çiftçi ve balıkçılar ile ilgili Stratejik planlar, hassas tarım, organik tarım, agroekoloji, tarımsal ormancılık ve hayvanları koruma noktasında hangi standartları geliştireceksiniz?

9-Yeşil Mutabakat kapsamında, eski ve verimli olmayan binaların yenilenmesi ve bu yenileme işlemleri sırasında döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak malzeme kullanımı ön plana çıkmaktadır. Yapı ve inşaat sektörünü, mimarları, mühendisleri, meslek odalarını ve yerel yönetimleri bir araya getiren açık bir platform ve finansmanı ile ilgili nasıl çalışmalar yapılmaktadır?

Yorumlar