CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: ASGARİ ÜCRETLİYE RAMAZANDA “İFTAR YAPMA” DENİYOR

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: ASGARİ ÜCRETLİYE RAMAZANDA “İFTAR YAPMA” DENİYOR

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: ASGARİ ÜCRETLİYE RAMAZANDA “İFTAR YAPMA” DENİYOR
EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİNİ ENFLASYONA GÖRE YAPIN

İŞSİZLİK GERÇEĞİNİ ARTIK TÜİK BİLE GİZLEYEMİYOR

AKP’Lİ BELEDİYENİN İNSAN KAÇAKÇILIĞI İDDİASI ARAŞTIRILSIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında AK Partili Yeşilyurt Belediyesi’nin “insan kaçakçılığı” yaptığına ilişkin skandal iddiayı, son açıklanan enflasyon ve işsizlik rakamları ile emeklilere verilecek bayram ikramiyelerine ilişkin açıklama yaptı.
Ağbaba’nın basın toplantısından satır başları şunlar:

AKP’li belediyedeki skandalı ortaya çıkaran üyelerimiz susturulmaya çalışılıyor

“Geçtiğimiz günlerde CHP Belediye Meclis üyelerimiz tarafından Malatya Yeşilyurt Belediyesine ilişkin insan kaçakçılığı iddiası ortaya çıkarıldı. Belediye meclis üyelerimiz, Belediye Başkanlığına bu konuya dair soru önergesi verdiler. Belediyenin Almanya’ya gri hizmet pasaportu alarak 45 kişiyi gönderdiğini ve bu kişilerin 43’nün Almanya’dan dönüş yapmadığını gündeme getirdiler. Başkan ise cevap verme gereği bile duymadan konuyu kapatmaya çalışmıştır. Tedbir olarak da belediye komisyonlarında yer alan CHP’li üyelerin sayısını azaltmış ve CHP’lileri susturmaya çalışmıştır. İddiayı ortaya koyan, 45 kişiden 43’ünün Türkiye’ye dönmediğini iddia eden üyelerimiz susturulmaya çalışılıyor.”

AKP eliyle bir insan kaçakçılığı yapılıyor

“Belediye Başkanı belediye yetkililerini kullanarak bu konuyu gizliyor. Ta ki CHP’nin belediye meclis üyeleri bunu meclis gündemine getirinceye kadar. Ortada Malatya’yı aşan Yeşilyurt’u aşan ciddi bir olay var. Bir insan kaçakçılığı mı var? Ya da bir FETÖ ilişkisi mi var bu ortaya çıkarılsın. Kim yapıyor aylarca isminde 2009-2014 yılları arasında Bingöl Servi Belediye Başkanı olan birisi yapıyor; kimle yapıyor AKP belediye başkanı ile yapıyor. Yani ortada bir parti ilişkisi de var. Ali Ayrancı bu Bingöl’ün 2009-2014 Servi Belediye Başkanı olarak geliyor ve Malatya’ya Yeşilyurt Belediyesi AKP belediyesiyle ilişki kuruyor. Kaçan 43 kişiyi Malatya’daki derneğe üye yapıyor. Dernek başkanın da iddiası ‘Ben bu üyeleri görmedim bilmiyorum. Bu kişileri Belediye başkan yardımcısıyla Yeşilyurt belediyesinin özel kalem müdürü üye yaptı’ diyor. Ortada ciddi bir suç var; bu adam başka belediyelerde başka illerde var mı ortaya çıkarılsın. AKP eliyle bir insan kaçakçılığı yapılıyor. 43 kişi Almanya’ya gidiyor ve dönmüyor. Dönmeyenlerin pasaportu da Yeşilyurt Belediyesi’ne iade ediliyor.”

Yeşilyurt Belediyesi AK Parti’nin çiftliği gibi yönetiliyor

“Ortada çok ciddi bir olay var. Bir dernek geliyor, Yeşilyurt Belediyesi’ne başvuru yapıyor, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği isimli dernek Ersin Kilit’in daveti üzerine bir organizasyonla kişileri Almanya’ya götürmek istiyor. Malatya Valiliği’ne yapılan başvuru belgesi var. Belediye Meclisinde o gün bu konu gündemde yok. O gün ek gündem getirilerek Ali Cengiz oyunuyla belediye meclis üyelerinden sadece iki kişinin gitmesi için onay isteniyor. Valiye 3 Eylül’de yazı yazılmış; Valilik bu kişilere gri hizmet pasaportu veriyor. Gezi sonrası 45 kişiden 43’ü Türkiye’ye dönmüyor. Ortada bir suç var, bir iddia var. Bu bir AKP organizasyonudur. Burada soruyoruz: Yeşilyurt Belediyesi veya başkanı bu işten ne kadar para aldı? Başka bir çıkar ilişkisi var mı, tüm bunların ortaya çıkarılması gerekiyor. Olayın üzerinden yedi ay geçmiş, ne Belediye Başkanı ne Valilik ne de İçişleri Bakanlığından tık yok. Şimdi açıklama yapmışlar. Yeşilyurt Belediyesi AK Parti’nin çiftliği gibi yönetiliyor. Bu konunun takipçisi olacağız.”

Erdoğan’ın fedakârlık istediği çalışanlar açlıkla baş başa!

Açıklamasında Türkiye’nin giderek daha da yoksullaştığını ifade eden CHP’li Ağbaba, “Ramazan ayında çalışanların ve asgari ücretliler için iftar sofrası kurmanın daha zor olduğunu” belirtti ve şunları söyledi:
“Pandemi kriziyle birlikte emekçilerimiz, asgari ücretlilerimiz, ücretsiz izne yollanan çalışanlarımız yoksullaşmaya devam ediyor. Türkiye enflasyonda yüzde 16,19 ile Avrupa’da birinci sırada; G20 ülkeleri arasında Arjantin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada 30’dan fazla ülkede yıllık enflasyon 0 veya 0’ın altında. 50 ülkede ise yıllık enflasyon yüzde 1 veya altında yer alıyor. Başka bir deyişle, tam 89 ülke Türkiye’de aylık enflasyondan daha düşük yıllık enflasyona sahip. Erdoğan Ramazan’da milyonlarca emekçiye 2,30 zam yaparak sadece iki adet yumurta verdi. Ramazan’da yeni kısıtlamalar açıklarken, virüsün yayılmasından sanki kendi değil, vatandaş sorumluymuş gibi fedakârlık istiyor. Fedakârlık istediği yurttaşlar adeta açlığa terk edilmiş durumda. Sadece Mart ayından bu güne yumurtada yüzde 63, tavuğa yüzde 44, ay çiçek yağına yüzde 59, mercimeğe yüzde 44, domatese ve ekmeğe en az yüzde 20 oranında zam geldi.”

Asgari ücretlinin alım gücü 1211 adet yumurta, 10 kg un, 47 kg mercimek düştü

“Artan enflasyon ve zamlar karşısında Erdoğan, 2,30 TL’lik zam ile günlük 50 TL aylık 1500 TL’yi milyonlarca insana ücretsiz izin desteğini müjde olarak sundu. Asgari ücret artmasına rağmen alım gücü düştü. 2021 yılında yüzde 21,56 yılında arttı 2835 TL arttı ama alım gücü düştü. Geçtiğimiz yıl 2324 TL asgari ücretle 4742 adet yumurta alabilirken bu yıl bu rakam 1211 adet yumurta düşmüştür. Aynı şekilde, asgari ücretin alım gücü pirinçte 15 kg, unda 10 kg, mercimekte ise 47 kg azalmış durumda. Bu müjde değil yokluğun yoksulluğun tescillenmesidir. İnsanlar Ramazan’da dahi sofra kuramayacak duruma gelmiştir. İftar yapma, sahur yapma denilmektedir. Bunun sorumlusu ‘ekonominin patronu benim’ diyen Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

Erdoğan Türkiye gerçeklerinden, emeklinin yaşamında bihaber

“Erdoğan ya Türkiye’de yaşamıyor ya da Türkiye’nin gerçeklerinden bihaber yaşıyor. ‘Emekliler tarihimizde en mutlu günlerini yaşıyor’ diyor. Türkiye’de artık ‘emekli çalışan’ diye yeni bir deyimimiz var. Emeklilerimizin yüzde 47’si yani her iki emekliden biri ya iş arıyor ya da çalışıyor. Emeklilerin yüzde 82,7’si emekli aylıklarının yetersiz olduğunu söylüyor. Emeklilerin yüzde 56’sı kredi kartı borcu olduğunu söylüyor r. Emeklilerin yine yüzde 74’ü istediği gıdayı alamadığını söylüyor. Maalesef emeklilerinin açlık sınırının dahi altında yaşamaya devam ediyor. Şimdi bir açıklama yapıyor ve ‘ikramiyeyi artıracağım’ diyor. 2020 yılında asgari ücret 2324 TL’ye yükseltildi, emeklilerin bayram ikramiyesi sabit kaldı. 2020’de 1000 TL emekli ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 42 idi; yani şu an 840 TL bayram için iki ikramiye ödenmesi gerekiyor. Bayram ikramiyesini asgari ücrete oranlarsak her bayramda 420 TL zam yapılması lazım. Şimdi 100-150 TL zam yaparak bunu da lütuf gibi gösterenleri kınıyoruz. Eğer bir zam yapılacaksa 2016’dan beri asgari ücrete yapılan zam oranlarını veya enflasyon oranını dikkate alarak zam yaparsın.”

İşsizlik gerçeğini artık TÜİK bile gizleyemiyor

“İşsizliğin önünü artık TÜİK rakamları bile alamıyor. TÜİK’in açıklamış olduğu veriler bile işsizlik gerçeğini örtemiyor. Açıklanan rakamlara göre işsizlik son bir ayda 250 bin kişi artmış durumda. Bu Kırşehir nüfusundan daha fazla Erzincan nüfusundan daha fazla Karaman’ın, Burdur’un ve Bilecik’in nüfusundan daha fazla yeni işsizimiz oldu. TUİK bile bu işsizlik rakamlarını örtemiyor. Maalesef Türkiye, tarihinin en çok işsizliğiyle boğuşmaya devam ediyor. Gerçek işsiz sayısı 11 milyon 200 bine yükselmiş durumda. Yeni bir deyimimiz oluştu; eskiden ev kadını, ev hanımı vardı şimdi ev genci var. 5 milyon 700 bin gencimiz iş aramıyor. Ne eğitimde ne de istihdamda yer almıyor. Türkiye adeta işsizler cenneti olmuş durumda. Maalesef kısa çalışma ödeneğinin bitmesi ile beraber de işsiz sayışımızın artacağı gözüküyor. Türkiye’nin bu konuda derhal tedbir alması gerekiyor.”

Yorumlar