CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: ‘ORTADA ÇOK AÇIK BİR RANT VARDIR!’

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: ‘ORTADA ÇOK AÇIK BİR RANT VARDIR!’

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: ‘ORTADA ÇOK AÇIK BİR RANT VARDIR!’

KUZEY MARMARA OTOYOLU’NDA YÜZDE 60 ORANINI GEÇEN 2 MİLYAR 186 MİLYON 895 BİN 114 DOLAR TUTARINDAKİ EK MALİYET ARTIŞI ORTADA KALDI...

KUZEY MARMARA OTOYOLU’NDA NE HAZİNE BAKANLIĞI NE DE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI EK MALİYET ARTIŞINI SAHİPLENDİ…

2 MİLYAR 189 MİLYON DOLARLIK EK MALİYET SAHİPSİZ KALDI

YANDAŞA REKOR EK MALİYET ARTIŞI ORTADA KALDI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: ‘ORTADA ÇOK AÇIK BİR RANT VARDIR!’

Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimlerindeki olağanüstü ek maliyet artışlarını ne Hazine ve Maliye Bakanlığı ne de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sahiplendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Hazine Bakanlığı imza attığı borç üstlenim anlaşmasında yer alan; Ulaştırma Bakanlığı da kendi ihale ettiği projedeki rekor artışla ilgili tek kelime edemiyor. Bunun hesabını neden veremiyorlar? Bir projede ek maliyet artışı yüzde 50’yi geçiyorsa ortada çok açık bir rant vardır” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kuzey Marmara Otoyolu bünyesindeki iki kesime yapılan olağanüstü ek maliyet artışlarının milyarlarca dolar olduğunu ortaya çıkararak kamuoyuna duyurmuştu. İktidara yakın 5 yandaş firma arasında yer alan Limak-Cengiz ortaklığı tarafından yapılan Kurtköy-Akyazı kesiminde yüzde 65,5 oranında; Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından yapılan Kınalı-Odayeri kesiminde ek maliyet artışı ise yüzde 55,3 oranında gerçekleşmişti. Eylül 2019 tarihinde yapıldığı anlaşılan ek maliyet artışlarının toplam tutarının 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 olduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borç üstlenim anlaşmasına taraf olmasıyla belirlenmişti.

EK MALİYET ARTIŞININ GEREKÇESİ NE?

CHP’li Akın; otoyol yapımı projelerinde ek maliyet artışının en fazla yüzde 20 oranında olmasının normal olarak kabul edildiğini; bu oranın üzerindeki maliyet artışlarının ise haklı bir gerekçeye dayanması gerektiğine işaret etti. CHP’li Akın, bu kapsamda rekor oranda gerçekleşen ve milyarlarca doları bulan ek maliyet artışıyla ilgili hem borç üstlenim anlaşmasına imza atan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na hem de projeyi ihale eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sorular yöneltti.

HAZİNE TOPU ULAŞTIRMA’YA ATTI

CHP’li Akın’ın soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 milyar 186 milyon doları ek maliyet olmak üzere toplam 5 milyar 733 milyon 913 bin 414 dolar maliyetindeki projeye alınan krediye taraf olmasına karşın ek maliyet artışı konusunda topu Ulaştırma ve Maliye Bakanlığı’na attı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanıtında ek maliyet artışının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesinde olduğu belirtildi.

ULAŞTIRMA GEREKÇE AÇIKLAMAYAMADI

Bunun üzerine CHP’li Akın; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden otoyol projesindeki ek maliyet artışlarının gerekçelerini sordu. Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen yanıtta “YİD projelerinde tüm iş ve işlemler mevzuata uygun olarak, Uygulama Sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir” ifadesi yer aldı. Böylece ne Hazine ve Maliye Bakanlığı ne de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ek maliyet artışlarını sahiplendi.

‘ORTADA BİR RANT VAR!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, söz konusu iki kesimde toplam maliyetin yarısından daha fazla oranında gerçekleşen ek maliyet artışının gerekçesinin açıklanması gerektiğini vurguladı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Kuzey Marmara Otoyolu’nun iki kesimindeki ek maliyet artışları toplam maliyetin yarısını geçiyor! Ek maliyet demek yandaşların ballı, kaymaklı garantilerinin süresi ve bedelinin de artması demektir. Hazine Bakanlığı imza attığı borç üstlenim anlaşmasında yer alan; Ulaştırma Bakanlığı da kendi ihale ettiği projedeki rekor orandaki ek maliyet artışıyla ilgili ilgili tek kelime edemiyor. 2 milyar 186 milyon dolar 895 bin dolarlık ek maliyet artışının güncel kura göre toplam tutarı 17 milyar 830 milyon TL’yi buluyor. Esnafımıza verilen toplam desteğin tutarı bile 5 milyar TL etmezken; yandaşlara tek kalemde bunun neredeyse dört katı tutarında bir maliyet artışı sağlanıyor. Bunun hesabını neden veremiyorlar? Bir projede ek maliyet artışı yüzde 50’yi geçiyorsa ortada çok açık bir rant vardır”

Yorumlar