“Hammadde ve Ara Malında Yaşanan Tedarik Sıkıntısı İmalat Sanayisini Tehdit Edecek Boyuta Geldi”
“Hammadde ve Ara Malında Yaşanan Tedarik Sıkıntısı İmalat Sanayisini Tehdit Edecek Boyuta Geldi”
“Hammadde ve Ara Malında Yaşanan Tedarik Sıkıntısı İmalat Sanayisini Tehdit Edecek Boyuta Geldi”
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) mart ayı Meclis Toplantısı ve Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı video konferans sistemi üzerinden yapıldı. Toplantıya, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkan Yardımcısı İlhan Baloğlu, hammadde fiyatlarında yaşanan istikrasızlıkların ve konteyner sorununun devam ettiğini belirterek, bu konuda Oda olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını ve önümüzdeki günlerde sorunların çözülmesini beklediklerini söyledi. Oda olarak KAYSO Akademi’yi kurarak, yönetici geliştirme programı hazırladıklarını belirten Baloğlu, firma yöneticilerinin bu programlara katılımlarının şirketlerin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.
Vaka sayılarının artmaya devam ettiğini hatırlatan Baloğlu, Covid-19 tedbirlerine daha fazla riayet ederek, hep birlikte bu virüsten en kısa sürede kurtulma temennisinde bulundu.
Daha sonra söz alan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, son bir ay içerisinde Kayseri’de vaka sayılarında yüzde 300’e varan artışlar olduğuna dikkat çekerek, “İl Sağlık Müdürlüğümüz son zamanlarda görülen yeni tip korona virüsün bulaş riskinin çok yüksek olduğunu açıkladı. Bu kapsamda işletmelerimizde özellikle, servisler, yemekhane ve giyinme odaları başta olmak üzere, tüm alanlarda tedbirlere azami derecede uyulması çalışanlarımız ve işletmelerimiz açısından ciddi öneme sahiptir” dedi.
Pandemiye rağmen Türkiye’nin 2020 yılını pozitif büyüme ile kapattığını kaydeden Başkan Büyüksimitci, “Türkiye ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü. Salgına rağmen 2020 yılını 1,8 oranında büyüme ile kapattık. G-20 ülkeleri arasında Çin’den sonra yılı büyüme ile kapatan ikinci ülke olduk. OECD ülkeleri arasında ise birinci sırada yer aldık. 2020 yılında pandemiye yönelik tedbirler nedeniyle hizmet sektörü zayıf kaldı. Türkiye büyümesine rağmen, kişi başı GSYH 8,599 dolara geriledi. Ancak sanayi sektörü ve tarımdan büyümeye pozitif katkı geldi” diye konuştu.
Başkan Büyüksimitci, bu dönemde üretimin önemini bir kez daha anladıklarını belirterek, sanayinin ülke ekonomisinin en değerli teminatı ve omurgası olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Reform Paketinde özellikle üretime, istihdama ve ihracata destek vurgusunu çok önemli bulduklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, yine sanayide yeşil dönüşümü destekleyecek politikaların ortaya konmuş olmasını da sanayi yatırımları açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, pakette yer alan düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesinin reel ekonomiye güç katacağını söyledi.
Sanayide hammadde ve lojistik sorununun devam ettiğini belirten Başkan Büyüksimitci, önümüzdeki yıllarda tekrarlanması muhtemel salgın ve farklı sebepleri de düşünerek, bu sorunlara kalıcı çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Aşırı yükselen emtia fiyatlarının yanı sıra hammadde ve ara malında yaşanan tedarik sıkıntılarının imalat sanayisini tehdit edecek boyuta ulaştığını ifade eden Başkan Büyüksimitci, stratejik hammaddelerin üretiminde kamu öncülüğünde yatırım yapılmasının, ülkemizin geleceği adına ciddi öneme sahip olduğunu söyledi.
Konteynır sorununun da yine devletin desteği ile çözülebileceğini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Bizim ana problemimiz konteyner değil, konteynerları taşıyacak hatlarımızın olmayışı. Konteynerı Türkiye şartlarında çok rahatlıkla üretebileceğimizi düşünüyoruz. Konteynerları taşıyacak hatlarınız olmadıktan sonra bunları üretmenin hiçbir anlamı yok. Hatları oluşturmak içinde, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu benzeri bir yapı ile Milli Deniz Taşımacılık Şirketini oluşturmalıyız. Dolayısı ile bu kadar büyük bir yapının içerisine ancak devletimizin desteği ile dahil olabiliriz” dedi.
Kayseri Sanayi Odası projelerine de değinen Büyüksimitci, Kayseri Model Fabrika, Verimlilik Koordinasyon Ofisi ve KAYSO Akademi Platformu gibi projelerle Kayseri sanayisinde verimlilik artışına odaklarını belirterek, tüm bu çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.
Son olarak ihracat rakamları hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, Kayseri olarak geçen yılı tüm zamanların ihracat rekoru ile kapattıklarını açıklayarakk, bu yılın ilk iki ayında da geçen yıla göre yüzde 20 oranında artış yakaladıklarını, bu rakamlarla 3 milyar dolarlık hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.