CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA PANDEMİ SÜRECİNDE GASSALLARIN YAŞADIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ. ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA BİR MESLEK HİKÂYESİ; GASSALLAR

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA PANDEMİ SÜRECİNDE GASSALLARIN YAŞADIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ. ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA BİR MESLEK HİKÂYESİ; GASSALLAR


CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA PANDEMİ SÜRECİNDE GASSALLARIN YAŞADIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ.

ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA BİR MESLEK HİKÂYESİ; GASSALLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yazılı basın açıklaması şöyle:

Pandemi döneminde çalışma koşulları ağırlaştı.

Özellikle pandemi döneminde gassalların iş yükünün ve çalışma koşullarının arttığı gözlemlenmektedir.
Gassallar normal şartlarda günde 10 ile 15 arasında cenaze yıkarken bu rakam pandemi nedeni ile günde 30-35 cenazeye yükselmiştir.
Normal dönemlerde günlük 10 saate varan uzun çalışma saatleri gassallar adına pandemi sürecinde daha fazla arıtmıştır. Pandemi döneminde gassalların çalışma saatleri 10 saatin üzerine çıkmıştır.

Her 10 gassaldan 4’ü Covid-19’a yakalandı. Gassallara aşıda öncelik tanınmalı.

Bu dönemde her 10 gassaldan neredeyse 4’ü covid-19’a yakalandı. Covid nedeni ile yaşamını yitirenlerin cenazelerinin yıkanması gassalların Covid-19 riski ile baş başa kalmasına neden oldu.
Gassallar sadece Covid-19’a karşı değil tüm salgın hastalıklara karşı korunmasız olduğunu ifade etmektedir.
Gassaların bu süreçte ki en büyük talebi sağlık çalışanlarına pandemi sürecinde verilen desteklerden yararlanabilmek ve aşılanma sürecinde kendilerine öncelik verilmesi.
Yine devletin diğer sağlık çalışanlarına sunmuş olduğu ücretsiz ulaşım vb. haklardan kendilerinin de yararlanmasını pandemi sürecinde talep etmektedir.

Gassallar mesleki tanım istiyorlar.

Gassalların yaptıkları iş kritik bir öneme sahiptir. Hayatını kaybeden insanları yıkayıp temizleme ve kefenlenmesi birçok kişinin yapmaya cesaret edemeyeceği görevleri yerine getirmektedirler.
Hem fiziksel hem psikolojik açıdan zor bir mesleğe sahip olan gassalların en önemli taleplerinin arasında ‘’mesleklerinin’’ tanımlanması yer almaktadır. Ayrıca güvenceli çalışma koşullarının sağlanması tüm gassalların ana talebini oluşturmaktadır.
Türkiye’de belediyeler, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde en az 10 bin civarında gassalın çalıştığı tahmin edilmektedir

Gassallar yıpranma payı ve ücretsiz psikolojik destek istiyor.

Gassalar mesleki zorlukları nedeniyle en büyük iki talebi yıpranma payı hakkı ve ücretsiz psikolojik desteğin kendilerine sunulmasıdır.
Görüşme yapılan gassallar yaptıkları işin sadece fiziksel olarak değil kendilerinde psikolojik olarak da büyük bir yıpranmaya yol açtığını dile getirmektedir. Bu bakımdan gassallar mesleklerinin zorluğunun göz önüne alınmasını ve kendilerine yıpranma payı hakkının verilmesini istemektedir.
Ayrıca düzenli psikolojik yardımlarının kendilerine ücretsiz olarak sunulmasını talep etmektedir.

Gassallar güvenceli iş ve insanca yaşanabilecek ücret talep ediyor.

Tüm gassalların ortak bir diğer talebi ise güvenceli ve kadrolu çalışmanın kendiler için sağlanması. Kamu kurumlarında memur veya kadrolu işçi statüsünden çalışan gassalların sayısı diğer kurumlarda şirketler aracılığıyla çalışanların sayısına oranla düşük olduğu söylenmektedir.
Gassalar başta yerel yönetimlerde olmak üzere tüm gassalların kadroya alınmasını veya kendilerine açılacak memuriyet kadroları ile kamu personeli statüsünde istihdam edilmek istediklerini dile getirmektedir.Ayrıca görüşme yapılan gassaların aldıkları ücret 3000 TL ile 4500 TL arasında değiştiği gözlenmektedir. Aynı işi yapan gassallar arasında ücret farklılıkları, çalışanların bir diğer önemli sorunu olarak dikkat çekmektedir.Gassalar kendi meslek grupları arasındaki ücret farklılığın ortadan kalkmasını, ücretlerinin insanca yaşanabilecek seviyeye çekilmesini talep etmektedir.

Yorumlar