DEVLET YÖNETİMİNDE SON 18 YILDA UYGULANAN MODEL: “YAPBOZ” MODELİ

DEVLET YÖNETİMİNDE SON 18 YILDA UYGULANAN MODEL: “YAPBOZ” MODELİ

DEVLET YÖNETİMİNDE SON 18 YILDA UYGULANAN MODEL: “YAPBOZ” MODELİ

2012 yılında çıkarılan Büyükşehir yasasıyla 30 ilde 16.220 köy ve 1053 belde mahalle statüsüne geçirildi. Bu yasa ile köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızla su parası, emlak vergisi, inşaat harçları vergileri aynı statüye getirilmiş oldu. Mahalleye dönüşen köylerin ve beldelerin ortak kullanılan tüm malları, meraları, taşınmazları bağlandıkları belediyelere geçti. Köylerimizin sahip olduğu meralarının mahalle olduktan sonra belediyeler tarafından satılması, tarım alanlarında yapılan imar değişiklikleri, hayvancılık yapan vatandaşlarımızın bulundukları yerlerden uzaklaştırılması, her hangi bir yapının inşaatı konusunda uzayan bürokrasi işleri gibi birçok konuda köylülerimiz zor durumda kaldı. AKP Hükümetinin Tarım Bakanı da bu yasanın etkilerini “Büyükşehir Yasası tarıma zarar verdi” sözleriyle kabul etti.

16 Ekim 2020 tarihinde 7254 sayılı yasa ile mahalle statüsüne çevrilen köy ve beldelerimize kırsal mahalle statüsüne geçmeleri için İlçe Başkanlıklarına müracaat etmeleri, bu müracaatların İlçe Başkanlıkları Meclislerinde kabul edilmesi halinde konuyu Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilmesi burada da kabul edilmesi halinde kırsal mahalle statüsüne geçmelerinin önü açıldı. Yani köylülerimizden alınan hakların bir kısmının geri verilmesi için yine bürokrasinin işlemesini beklemeleri istendi. Beklemesi istendi tamam ama kesin olarak bu statüye geçişin önü açılmadı. Yani Belediyeler uygun görürse geçiş sağlanacak. Bu statü ile köylülerimiz, turistik amaçlı, sınai ve ticari olarak kullandıkları bina, arsa ve arazi varsa emlak vergisini yüzde 50 indirimli ödeyecek. Gelir vergisinden muaf esnaf ve basit usulde gelir vergisine tabii köylülerimiz kullandığı işyeri, bina, arsa ve arazilere emlak vergisi ödemeyecek. Bina inşaat harcı ve imarla ilgili harçları ödemeyecek. Diğer vergi harçlar var ise % 50 indirimli ödeme yapacak. İçme ve kullanma sularını işyerinde kullanıyorsa en düşük tarifenin yüzde 50’sini, evinde kullanıyor ise en düşük tarifenin yüzde 25’ini ödeyecek. Kısaca vergi, harç ve su ücretlerinde muafiyet ve indirimlerden yararlanabiliyorlar.

18 yıllık iktidarlığı süresinde AKP iktidarının yapboz haline getirdiği ülke yönetiminden köylülerimiz “Büyükşehir Yasası” ile üzerine düşen zararı fazlasıyla almış oldu. Meydanlarda seçim vaadi olarak sunulan mahalle ve köylerimize eşit hizmet fırsatı sadece sözde kaldı. Köylülerimizin almış olduğu bu zararı bir nebze azaltmak için Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler de Genel Merkezimizden gelen talimatla İlçe Belediyelerimize müracaat edenlerin ve yasada yapılan değişiklikten haberi olmayan köylülerimizin kırsal mahalle statüsüne geçmeleri için gereken bilgilendirme çalışmalarını İl ve İlçe Başkanlıklarımızla beraber başlattık.

 

Yorumlar