CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA’DAN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILAN İŞÇİLER İÇİN FLAŞ TEKLİF
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA’DAN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILAN İŞÇİLER İÇİN FLAŞ TEKLİF
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA’DAN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILAN İŞÇİLER İÇİN FLAŞ TEKLİF
-“ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILAN İŞÇİLERE GÜNLÜK 39,24 TL DEĞİL YENİ BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VERİLSİN”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığına ücretsiz izne çıkarılanlara asgari ücret verilmesini öngören kanun teklifi sundu.
Kanun teklifi gerekçesinde ücretsiz izne çıkarılanların Anayasanın adil ücret hakkına aykırı olarak günlük 39,24 TL aylık 1168 TL nakdi ücret desteğiyle geçinmek zorunda kaldığını ifade eden CHP’li Ağbaba, ücretsiz izne çıkarılanlara aylık net 2825 TL ücret ödenmesi gerektiğini belirtti.
Ücretsiz izne çıkarılan 2 milyon 164 bin işçi açlığa mahkûm edildi!
CHP’li Ağbaba konuya ilişkin şunları söyledi:
“Pandemi döneminde işten çıkarmaların yasaklanmasıyla birlikte 2 milyon 164 bin çalışan günlük 39,24 TL aylık 1168 TL ile ücretsiz izne çıkarıldı. Bu süreçte ücretsiz izne çıkarılan işçilerin yarısından daha fazlası asgari ücretten daha fazla gelir kaybına uğradı. İzne çıkarılan işçilerden çocuklu ve tek gelirle geçinenlerin yaşam koşulları daha da ağırlaştı. Geçinemeyen yüz binlerce insan bankalardan kredi çekerek borçlanmak zorunda kaldı, bir kısmı da kira, fatura ve aylık mutfak masraflarını bile karşılayamadı. Salgın bahanesiyle işçiler büyük hak gaspına uğramış, yüz binlerce işçi ailesiyle birlikte açlığa mahkûm edilmiştir. Açlık sınırının 2 bin 590 TL olduğu ülkemizde hem Anayasaya, hem ILO sözleşmelerine hem de insan haklarına aykırı bu düzenleme bir an önce değiştirilmeli ve işçilere insanca bir yaşamın koşulları sunulmalıdır.”
Açlık sınırının 2 bin 590 TL olduğu yerde günlük 39,24 lirayla yaşamak imkansızdır
“23 Temmuz’da Cumhurbaşkanına verilen, işten çıkarma yasağı ve işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarabilmesine ilişkin sürelerle ilgili yetki, her defasında en fazla üçer aylık sürelerle ve 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yetkisine dönüşmüştür. Bu nedenle 2milyon 164 bin işçi günlük 39,24 TL nakdi ücret ile geçimini sağlamak zorunda kalmıştır. 2milyon 164 bin çalışanın aileleri ile birlikte günlük 39,24 TL ile geçimini sağlaması imkânsızdır. Bir bakıma ücretsiz izne gönderilerek nakdi ücret desteğine maruz bırakılan işçiler aynı zamanda açlığı ve yoksulluğa terk edilmiştir. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin uygulaması 17 Ocak 2021'ten itibaren 2 ay daha uzatılmıştır. Ücretsiz izine gönderilecek işçilere aylık 1168 TL ödenmesi, Anayasanın 55. Maddesine göre adil ücret hakkına aykırıdır. İşçinin kendi rızası ve onayı alınmadan uygulanan ücretsiz izin, işçiyi işveren tarafından bir nevi istihdam dışına itme aracı olmuştur.”
İşçiye aylık 1170 TL nakdi destek vermek insan haklarına aykırıdır!
“Yasal olarak işine son verilmeyen işçinin, İş Kanununun 39. Maddesi gereği en az asgari ücret düzeyinde ücret alması zorunludur. Nakdi ücret desteği uygulaması bu yönü ile İş Kanununa aykırılık taşımaktadır. Yine aylık 1168 nakdi ücret desteği Türkiye’nin imzalamış olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine, gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartına ve ILO hükümlerine aykırılık taşımaktadır. Bu doğrultuda ücretsiz izne çıkartılan işçilere verilen günlük 39,24 TL aylık 1168 TL nakdi ücret desteği, 2021 yılı için belirlenen yeni asgari ücret seviyesine çekilmeli ve yaşanan hak kaybının önüne bir nebzede olsa geçilmelidir. Biz, CHP olarak, işverenler tarafından ücretsiz izne çıkartılan çalışanlara devletin işsizlik sigorta fonundan aylık 2825 TL 90 kuruş net asgari ücret tutarında ödeme yapılmasına ilişkin kanun teklifimizi Meclis Başkanlığına sunuyoruz.”
CHP’li Veli Ağbaba’nın teklifi şu değişiklikleri öngörüyor:
MADDE 1- 25/8/1999 tarihli 4447 sayılı Kanunun Geçici 24. Maddesinde yer alan “Fondan günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği verilir” cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Fondan aylık 2825 lira 90 kuruş net asgari ücret düzeyinde nakdi ücret desteği verilir. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamaz.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.